Sayfalar

19 Eylül 2017 Salı

ZEKÂ GENETİK Mİ?


Zeki adamın zeki oğlu mu olur?
Peki ne kadar doğru bu söz.
Zekâ sadece ırsi dir, miras yolu ile geçer demek yanlış olacağı gibi ailenin etkisi yok demek de o kadar yanlış olur. Çünkü zekâ da ailenin yanında sosyo – kültürel çevre ve kısmen ekonominin etkisi yadsınamaz.  Mesela Ressam bir Annenin kızının daha anne karnında iken tuvalde ki fırça darbelerini duyması ve hissetmesi ile daha ilk yaşlarından itibaren palet, rulo, çeşitli boyalar ve kara kalemle hemhal olması ile Ressam olma ihtimalini  çok büyük oranda  yükseltecektir. Anneden gelen yetenek el yatkınlığı ve Kültürel çevre faktörlerinin etkisi ona Ressam olma imkânı verir. Zekâ da tam olarak böyledir. Ancak uygun sosyo – kültürel çevre ile gelişim sağlar.
Mesela eski Araplarda çocukların sütanne (dadı) ya verilmesi, onun yanında ilk yaşlarını geçirmesi ile bulunduğu ortam ve çevre etkisi ile çocuk kendisini ifade etmekte daha net olduğu diksiyonu daha düzgün olduğu ve daha zeki oldukları gözlemlenir. Şimdilerde ki okul öncesi eğitim gibi.
Zekâ elbette genlerle alakalıdır. Ama 1.80 lik bir baba ile 1.55 lik bir anneden 1.80 bir evlat beklenmesi hata olduğu gibi, sosyo kültürel çevre, ekonomi ve yeterli beslenme ile bu hangi noktaya kadar ilerleyebilir ki?  
Bu ne kadar mümkün olabilir? 
Varın siz hesaplayın…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder